Основните проблеми на отдалечените служители: за отлагане, социализация и саморазвитие

Наскоро в канала на проекта за работа на свободна практика Дигитален броколи Проведох проучване сред свободни работници и отдалечени служители относно основните болки и проблеми на тези, които работят от дома.

Изследването премина 308 души, резултатите бяха интересни. С момчетата от LinguaTrip ние подготвихме отговорите с нашите коментари и препоръки, за да помогнем на новодошлите на дистанционното да изградят правилно процесите.

Имаше три въпроса: това, което е дадено на дистанционното, е най-трудно, как се решават тези проблеми и какво липсват отдалечените служители.

53% от анкетираните отговориха, че е много трудно да се заемете с работа на отдалечено място, да победите отлагането и да развиете самодисциплина.

Работи в обратната посока: у дома си е трудно да се отпуснете, да завършите работата, да се разхождате, затова е лесно да направите емоционално изгаряне и проблеми със съня и здравето.

Елизавета Царева, преводач: “Оказва се, че този проблем може да бъде решен само с много точно времево планиране. Боя на целия ден в календара по телефона до час. Тогава ясно се вижда, че ако седна да гледам поредицата сега и след това започна да подготвя обяд и вечеря, ще свърша работа със седем. И ако седнем и работим, ще завърша с четири и ще прекарам цялата вечер със спокойна душа със семейството ми и с малки книги “.

Лили Хисамутинова, автор: “Слагах интервали от време, когато не се разсейвам от нищо друго: изключете всички предупреждения, звуци по телефона и се потапяйте в процеса колкото е възможно повече. Необходимо е с почивките да се изпревари идеята, че “е време да вземем оборотите”. “

Алиса Ledovskikh, copywriter: “Трудно е да се направиш работа, ако не можеш да спиш или да си починеш през уикенда. Ето защо се опитвам да спазвам един дневен режим и да представя статии до края на работната седмица.

Когато нещо не върви според плана, ние работим възможно най-бързо, за да се освободим рано и да си починем. Ако стане ясно, че ще стоя зад лаптопа за няколко часа, а аз ще напиша само три реда, ще взема време, за да спестя енергия, да спя и да направя всичко сутрин. Опитът показва, че е по-продуктивен, отколкото да работи през нощта, а не на следващия ден.

Ина Кормилец, преводач: “Отлагането не се случва често. Но когато се случи, настроих таймер и работя 25 минути без спиране. Това обикновено е достатъчно, за да се възстанови мозъкът. Мога да променя работното си място, да отида в друга стая или в кафене. Ако отлагането идва от умора, тогава ще изляза 15-20 минути, за да изляза от улицата.

Миле Котлярова, автор на проекта “Цифрови брокроли”: “Разграничавам ясно между работното място и времето. Не ям на бюрото си (или в кабинета ми, ако имам такъв), не гледам телевизионни предавания, не се отпускам, просто работя. Исках да имам лека закуска или да гледам видеоклип в YouTube – преместих се на диван или отидох в друга стая.

Имам същия график: Знам, че няма да започна да работя преди обяд и посвещавам този път на себе си: имам закуска, комуникирам с близките си, търся статиите. След това работя четири часа, вземам почивка и вечер работя още няколко часа. Честно признавам, че отне повече от една година, за да се обучавам до такава ясна раздяла, но сега няма проблеми с работата от дома и съсредоточаването върху задачите.

На второ място – 36% от отговорите – социализация: липсата на комуникация и причините често да напускат къщата.

Някои хора изкуствено мислят за бизнеса извън дома, се принуждават да отидат някъде на всеки два или три дни, да общуват с колегите си чрез видеочат.

Ирина Гряжняк, главен редактор: “Решавам проблемите със социализацията по два начина.

Първо, специално планирам срещи и разходки един месец предварително, за да не остана вкъщи (почти всички мои приятели са на свободна практика или отдалечени, така че срещата ни е малко по-лесна от служителите в офиса).

Второ – купих фитнес гривна и зададох цел от 8000 стъпки. Това ме мотивира да ходя всеки ден (къщата не се брои, само улицата, парковете или горския пояс). ”

Ина Кормалец, преводач: “Взех членство в салона, за да виждам хората по-често. За да промените ситуацията, понякога отидете на работа в кафене. През уикенда определено трябва да отидеш някъде или да си тръгнеш поне за един ден и да не отказваш да се срещаш с приятели.

Алиса Ledovskikh, copywriter: “Всичко е трудно със социализация. Много пътувах и се установих в един град, където почти нямам приятели. Обикновено ходя на разходки и дейности само с моя съпруг или син. Обичам да общувам предимно с други хора онлайн, така че винаги се радвам да разговарям с баба ми в тролейбус “.

Третият най-популярен отговор, който спечели 26%, е самостоятелно развитие.

Отдалеч е трудно да се наложите да провеждате онлайн курсове, особено когато сами трябва да платите за тях.

Ирина Гряжняк, главен редактор: “Аз посвещавам събота на моята работа и обучение: гледам лекции и уеб семинари (е страхотно, че всичко е на YouTube и можете да гледате кога е удобно), чета книги за работа и работа на моя подкаст. В други дни това се случва рядко – работата продължава почти през цялото време. “

Алиса Ledovskikh, copywriter: “Управление на времето и управление на работния поток – Мастев. И така, че работата не изглежда рутинна, чета статии за copywriting, понякога минавам през майсторски класове и онлайн курсове.

Миле Котлярова, автор на проекта “Цифрови брокроли”: “Взимам онлайн курсове за 3-4 месеца по-късно: курсор, нетология, Skillbox. И аз посвещавам всяка свободна минута на четене статии за съдържание, маркетинг, бизнес и финанси. В това, странно, отлагането помага: ако сега е невъзможно да започнем задачата, отварям няколко статии и прекарвам този път с полза.

21.6% от отдалечените служители и свободните работници имат проблеми с комуникацията с клиенти, работодатели или колеги.

Причината често се крие в необичаен формат: по-лесно е да се игнорира или огъне линията ви и е трудно да се възприеме човек, който не виждате като жив събеседник и пълноправен член на екипа. Клиентите могат да хвърлят или да изчезнат от дълго време, трябва да се приспособят към графика си.

Тимофей, ръководител на отдела за развитие: Ако е възможно, се опитвам да създам личен контакт, ако е невъзможно, използвам гласова комуникация като допълнение към чат стаи, понякога се обаждаме един на друг чрез видеовръзка.

Миле Котлярова, автор на проекта “Цифрови брокроли”: “Винаги се опитвам да поддържам колегите и клиентите си актуални с етапите на работа: аз се отписвам от тях, опитвам се да не изчезна повече от един ден. Така че те са по-спокойни, знаят, че работя върху даден проект, разбират в кой етап е. Опитвам се да не повдигна ситуацията, когато самият клиент пише “Кога ще бъде готова?” – за мен това е маркер, който съм забавил със задачата, в този случай анализирам моята работа и мисля как да я ускоря следващия път “.

14.4% от анкетираните имат затруднения да обяснят на семейството какво е отдалечено: когато седнете на компютър всеки ден у дома, за роднините е трудно да разберат, че това е работа и не може да бъде разсеяно от него. Кристина Салина, мениджър по обслужване на клиенти: “Семейството вярваше, че наистина работих, когато получих първата си заплата”.

Миле Котлярова, автор на проект “Цифрови брокроли”: “Семейството не е разбрало дълго време това, което правех, без значение колко много се опитах да обясня. Единственото нещо, което ги убеждава, е, че наистина се грижа за себе си, което означава, че не съм просто заседание на компютър.

Ако семейството ви отвлича вниманието през цялото време и не вярва, че можете да печелите пари в интернет, покажете ги и разкажете подробно какво правите: процесът и резултатите от работата, комуникацията с клиентите, приходите от сметката. Докато просто казвате, че “работите дистанционно”, те не могат да ви дадат картина в главата ви, как се случва и откъде идва парите. Важно е този пъзел да завърши сам.

Почти толкова много хора на свободна практика и отдалечени работници – 13,8% – не могат да организират удобно работно място, така че понякога работят от кафенета или колеги.

На дистанционното има голямо изкушение да работите от дивана или право от леглото, което води до повредени графики и здравословни проблеми, плюс не всеки има възможност да работи в отделна стая, така че никой да не пречи на фокусирането.

Миле Котлярова, автор на проекта “Цифрови брокроли”: “Отдалечеността от правна гледна точка не се различава от работата в офиса. В договора трябва да се предвидят отпуск по болест, отпуск, всички стандартни социални гаранции съгласно Кодекса на труда. Ако сте доволни от договора за GPC или сте помолени да организирате IP, като същевременно предлагате работа на пълен работен ден, това е причина да се съмнявате в компанията.

За да не се страхувате от съкращения и престой с поръчки, помпайте във вашето поле и станете незаменим служител, правете това, което другите трябва да научат от дълго време.

В условията на криза те обикновено се отърват от тези, които лесно могат да бъдат заменени, на чието място можете да вземете някой от вашите или вчерашния студент. Колкото повече време и усилие инвестирате в самостоятелно развитие, толкова по-ценно и поискано, вие ставате специалист. И тогава нито уволнението, нито загубата на постоянен клиент ще бъдат ужасни за вас – проектите ще започнат да ви намират. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *